Technologie výroby

Od založení živnosti výroby a prodeje vína jsme vína vyráběli vždy výhradně starou osvědčenou metodou, kdy se mošt nechal samovolně rozkvasit místními kvasinkami a bez jakéhokoliv odkalení a chlazení se nechal prokvasit do sucha, tedy úplného prokvašení hroznového cukru. Takto jsme vyráběli vína do roku 2005. Po tomto roce jsme začali mošt chladit primitivní metodou sprchování kvasných nádob studenou vodou a v roce 2008 jsme některé mošty již zevrubně odkalili a opět chladili. Sledovali jsme z povzdálí trend vysoce aromatických vín s tím, že takto vyrábět vína nikdy nebudeme. Potom jsme v roce 2011 vyzkoušeli vyrobit moderní růžové víno, při jehož výrobě jsme již mošt odkalili dočista a tento mošt jsme zakvasili čistou kulturou ušlechtilých kvasinek.

 

Přestože bych to nikdy nečekal, tato vína byla naše nejprodávanější a my jsme museli přehodnotit směr, kterým se bude naše vinařství ubírat dále. A to přes skutečnost, že dnešní trend je zase styl autentických vín daného regionu, se svými kvasinkami, tedy i regionální vůně a chutí.


V dnešní době tedy vyrábíme dvě řady vín. Jedna se vyznačuje vůněmi našeho koutu Moravy s mnoha vůněmi starých dobrých odrůd, s plnou hutnou chutí postaru vyrobeného vína, které je po dosažení sudové zralosti plněno do lahví, které mohou dlouho zrát v zákoutích a hráních dobrého archívního sklepa.


Druhá řada je řada vín tzv. moderních. Jsou to vína pro konzumenty, kteří mají rádi ve víně exotické vůně ovoce nebo koření. Jsou to vína často s malým zbytkem cukru, který podtrhuje ovocnou složku chutě i vůně těchto vín.

 

(c) 2015 - 2017 Vinokomarov.cz
Realizace - ZORA solutions